Hopp direkte til innhold

Hopp direkte til Søk

www.dfs.no
Rygge skytterlag
Stiftet i 1862

Dobbelseier til Rygge i B-finalene i Østlandscupen!

Både ungdommene og seniorene våre klarte å kvalifisere seg til B-finale i årets Østlandscup på 15m. Der visste de det ventet tøff motstand, så håpene om seier var små, men etter en lang dag med mye god skyting gikk begge lag av med seieren!

Alle som har deltatt i lagskyting vet at dette er noe helt annet enn å være på et vanlig stevne. Plutselig er det ikke bare deg selv det går utover hvis det går dårlig, og det er lett å begynne å tenke at man ikke vil "ødelegge" for resten av laget. Dette blir lettere når man har vært gjennom det noen ganger, men selv seniorene våre merker dette presset på tross av at de har deltatt i haugevis av lagskytinger.

I Østlandscupfinalen som arrangeres av Blaker SKL i Alfhallen hvert år tas dette enda et skritt lengre. Skytingen er delt inn i to deler; først skyter alle de fem skytterne på laget en vanlig 35-skudd, så får man en pause på en times tid, før alle fem avslutter med en "svenskefinale" på ti skudd (dette kommer vi tilbake til). Rent praktisk gjennomføres dette ved at de tre første skytterne på laget skyter samtidig, mens fjerde- og femtemann skyter alene. Dette er ekstra tøft for fjerde- og femtemann: Du vet akkurat hva stillingen er på forhånd. Hvert poeng teller. Alle følger med på deg, og alt hviler på dine skuldre.

Jan Håkon skyter finale stående, med publikum tilstede

I B-finalen møtes de to beste lagene som har kommet seg gjennom de innledende rundene. Ungdommene våre møtte Spydeberg 2, mens seniorene skulle bryne seg på Blaker 1. Basert på resultatene fra innledende runder så Spydeberg og ungdommene våre ut til å være jevngode, mens seniorene våre visste de måtte heve seg et hakk eller to for å være på nivå med Blaker. Det lå an til å bli to spennende dueller!

Først ut for ungdommene våre var Julie, Alf Kristian og Martin S (alle tre i klasse ER). Tilsynelatende uanfektet av situasjonen leverte alle tre toppresultater på løpende bånd: 346 på Julie og Alf Kristian, og 348 på Martin! Dette ga en komfortabel ledelse over Spydeberg på 36 poeng, men skytterne visste at konkurransen bare såvidt var i gang. Martin L, Eline og Tor-Arne var først ut for seniorene, og også disse leverte solide resultater med hhv. 336, 341 og 338 poeng. En av skytterne på Blaker var uheldig og fikk bare ut åtte skudd på omgangen, så vi fikk en (noe overraskende) ti-poengsledelse etter de tre første skytterne.

Neste ut for ungdommene var Stian, som skyter i klasse J. Som nevnt tidligere måtte Stian skyte alene, men klarte allikevel å holde hodet kaldt og skjøt småpene 336 poeng. Spydeberg knep noen poeng innpå, så ledelsen var nå 32 poeng. Dette var solid levert av Stian, tatt i betraktning at "duellanten" hans fra Spydeberg skjøt liggendeprogram. For seniorene var Jan André nestemann ut, som imponerte med hele 345! Imponerte gjorde makkeren hans fra Blaker også, som bare var poenget bak. Stillingen var nå altså 11 poeng i favør av Rygge for seniorene.

Sist ut for seniorene i den innledende runden var Jan Håkon. Han ga klar beskjed om at han ikke kunne være noe dårligere enn Jan André, men imponerte allikevel med 346! Makkeren hans fra Blaker fikk det litt tøffere, så ledelsen vår økte nå til 25 poeng. Selv om det nå bare gjenstod ti skudd for hver skytter, var alle klar over at 25 poeng ikke er mye når presset er på. Det holder med noen sleivskudd, eller et skudd eller to feil skive.

Akkurat dette fikk ungdommene merke seg på siste etappe. De hadde nå en solid ledelse, og som ankermann vet man at alle nå øyner muligheten til å vinne. Du vet at alle ser på deg, presset er enormt. Blinken og børsa er den samme, men alle som har prøvd vet at dette definitivt ikke er det samme som på trening. Under slike forhold er det det veldig fort gjort å gjøre noe feil med stillingen, eller være litt mer anspent enn man pleier. Det er en grunn til at dette toppskyttere sprekker i lagskytingene på landsskytterstevnet hvert eneste år! For Mathias gjorde dette at han var uheldig og fikk to skeive kneserier. Og som om ikke det var nok fikk han også forkiling på omgangen, så han ikke fikk ut de to siste skuddene. Sluttsummen ble 302 poeng, som alle vet at er langt under det Mathias er god for. Stillingen ble nå snudd til 12 poeng i favør Spydeberg. Dette er selve marerittet på lagskyting, og jeg vet av erfaring at man som ankermann er langt nede når noe sånt skjer.

Det var i dette øyeblikket at ungdommene våre viste at de først og fremst er gode som et lag, ikke bare som individuelle skyttere. Med en gang var alle de fire andre borte med en god klapp på skuldra, forsikret om dette ikke gjorde noe, og at ingenting var over ennå. Etter flere trøstende historier om skudd i feil skive, tellefeil og helsprekk både fra ungdommene og en og annen skytterkonge, kom smilet tilbake. Ungdommene var klare for revansje.

Siste del av finalen var en såkalt "svenskeomgang". Først skytes en femskuddserie, liggende for ungdommene og knestående for senior. Deretter skytes fem enkeltskudd liggende for ER, knestående for J og stående for senior.

Først ut for seniorene var igjen Martin, Eline og Tor-Arne. Eline var den som holdt nervene best i sjakk, og skjøt hele 97 poeng. Martin og Tor-Arne fikk det litt tøffere, men seilet inn til hhv. 93 og 90 poeng. Blaker gjorde veldig sterkt, og krympet forspranget med ni poeng slik at ledelsen vår nå var nede i 16 poeng. På neste etappe imponerte også Jan André med 97 poeng, og dette var nok til å hente tre poeng på Blakers fjerdemann. Stillingen var 19 poeng i favør Rygge før Jan Håkon skulle i ilden. Med komfortabel ledelse surfet Jan Håkon inn småpene 95 poeng, og med det var seieren et faktum!

Som tidligere åpnet Julie, Alf Kristan og Martin S for ungdommene. Dette trekløveret imponerte igjen: 99 poeng på Julie og Martin og 98 på Alf Kristian! Stillingen ble redusert til tre poeng i favør Spydeberg, alt var nå mulig! Neste ut var Stian, som også imponerte med 97 poeng på det vanskelige juniorprogrammet, og hentet hele fem poeng på Spydeberg! Vi hadde nå tatt tilbake ledelsen, og hadde to poengs forsprang før siste etappe. Hvis presset på Mathias var stort tidligere, så var det nå enormt. Hvordan takler så Mathias dette presset? Først banker han inn 50 poeng på liggende, og øker ledelsen ytterligere med to poeng. Spenningen lå nå oppunder taket: Mathias har fire poeng å gå på. Så kommer enkeltskuddene på knestående: Innertier, tier, nier, tier og til slutt en åtter og totalt 97 poeng! Seieren er et faktum! Mathias klarte altså å øke ledelsen og ta hjem seieren under dette vanvittige presset! Etter den uheldige innledende runden er dette en innhenting det står særdeles stor respekt av!

Gratulerer til både seniorene og ungdommene som tok en utrolig dobbeltseier for Rygge! Også en ekstra klapp på skuldra til ungdommene som stod sammen som et lag når det gjaldt som mest. Disse kommer til å vinne mye sammen framover! 

Martin